ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΟΡΗ: ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ, ΠΕΛΕΣ, ΜΠΡΑΣΟΒ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΑ ΟΡΗ: ΚΑΣΤΡΟ ΜΠΡΑΝ, ΠΕΛΕΣ, ΜΠΡΑΣΟΒ

Μα τι ταξίδι στη Ρουμανία θα ήταν αυτό, χωρίς επίσκεψη στα Καρπάθια Όρη, τον τόπο του περιβόητου Κόμη Δράκουλα. Θα ήταν ελλιπές, δε συμφωνείς;

Έτσι λοιπόν, η μία ημέρα της παραμονής μου στη Ρουμανία αφιερώθηκε στα Καρπάθια και οφείλω να ομολογήσω ότι η χώρα με εξέπληξε ιδιαίτερα ευχάριστα με την απίστευτη φυσική ομορφιά της. Η διαδρομή από Βουκουρέστι έως το Κάστρο Μπραν οδικώς διαρκεί δυόμισι ώρες υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς κίνηση.

Η ολοήμερη βόλτα στις πόλεις εκτός Βουκουρεστίου ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και σίγουρα θα στην πρότεινα, εάν επισκεφθείς τη χώρα.

Πάμε να ξεκινήσουμε;

Τα Καρπάθια Όρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μήκος οροσειρά της Ευρώπης και απλώνονται από την Τσεχία έως τη Ρουμανία. Δύο από τις σημαντικότερες πόλεις στα Καρπάθια είναι η Σιμπίου και η Μπρασόβ, την οποία και επισκέφθηκα.

11

Κάστρο Μπραν

Πρώτα όμως, βρέθηκα στο περίφημο Κάστρο Μπραν, ή αλλιώς, το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, που χτίστηκε το 1212. Βρίσκεται στα σύνορα Τρανσυλβανίας και Βλαχίας.

Ο Δράκουλας, λοιπόν, ήταν υπαρκτό πρόσωπο και λεγόταν Βλαντ Τσέπες. Ήταν διάσημος για τους ιδιαίτερα βίαιους φόνους των οθωμανών αντιπάλων, ήταν πολύ σκληρός και ωμός, και για τους Ρουμάνους ήταν εθνικός ήρωας. Το όνομά του, Draculea, σημαίνει «γιος του δράκου» ή «γιος του διαβόλου». Η φιγούρα του ενέπνευσε τον Μπραμ Στόκερ και «δημιούργησε» τον βρικόλακα Δράκουλα. Το Κάστρο Μπραν, βέβαια, δεν ήταν η πραγματική του κατοικία, σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε ή διαβάζαμε. Το Μπραν ήταν ένα προσωρινό ορμητήριο για τον Δράκουλα, ένα απλό πέρασμα. Λέγεται ότι το κάστρο Ποενάρι ήταν η πραγματική του κατοικία, αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο.

09

10

Βέβαια, οι ντόπιοι έχουν εκμεταλλευτεί το πέρασμα αυτό του Δράκουλα και έχουν «χτίσει» μια ολόκληρη τουριστική βιομηχανία. Κόσμος, εισιτήρια, σουβενίρ, θεματικές επισκέψεις.

Το Κάστρο τώρα, είναι επιβλητικό, διαθέτει σημεία με υπέροχη θέα, έχει κάποια πολύ στενά περάσματα, ενώ μέσα εκτίθενται έπιπλα της βασίλισσας Μαρίας.

* Δες προσεκτικά ποια ημέρα θα επισκεφθείς το Μπραν. Τις Κυριακές έχει συνήθως πολύ κόσμο. Πάντα θα έχει κόσμο, αλλά οι Κυριακές είναι λίγο χειρότερες.

20

Μπρασόβ

Αυτή η πανέμορφη πόλη- στολίδι, η έβδομη μεγαλύτερη της Ρουμανίας, με εντυπωσίασε. Ξέρεις γιατί; Γιατί δε θυμίζει σε τίποτα το μουντό (κατά βάση) Βουκουρέστι. Έχει χρώμα, είναι γραφική και θυμίζει άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ξεχωρίζει το όνομα της πόλης BRASOV, που θα δεις γραμμένο με λευκά γράμματα στο βουνό Tampa. Τι σου έρχεται στο μυαλό με αυτό; Το Χόλιγουντ, ναι!

01

Ο πεζόδρομος της Δημοκρατίας και η πλατεία έχουν πολλά καφέ και εστιατόρια. Επίσης, θα βρεις και αρκετούς φούρνους, που θα σου κλείσουν το μάτι για να μπεις μέσα και να γευθείς κάτι.

16

13

Το Παλιό Δημαρχείο βρίσκεται στην Piata Sfatului, χτίστηκε το 1420 και σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό Μουσείο. Η Μαύρη Εκκλησία είναι ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πόλης, που χτίστηκε τον 15ο αιώνα.

04

Κάστρο Πέλες στην Σινάια

Σε περίπου 44 χιλιόμετρα από την Μπρασόβ, θα βρεθείς σε ένα επιβλητικό κάστρο (μπορείς να το πεις και παλάτι), το Πέλες. Το περιτριγυρίζει ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, έχει υπέροχους κήπους και μάλιστα, για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα υλικά, όπως πέτρα και ξύλο. Το Πέλες θεωρείται πως ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του, αφού ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που είχε ηλεκτρικό ρεύμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβα να μπω μέσα, καθώς είχε κλείσει η είσοδος για το κοινό, αλλά ίσως είναι από τα λίγα κάστρα που θα ήθελα να έχω μπει. Διάβασα ότι διαθέτει μέχρι και αίθουσα κινηματογραφικής προβολής!

20171021_181716

Ο καιρός είχε αρχίσει να χαλάει μόλις έφτασα στο Πέλες και τα φθινοπωρινά χρώματα ήταν στα καλύτερά τους. Το φυσικό τοπίο ήταν απίστευτο και το κάστρο έμοιαζε πραγματικά με κομψοτέχνημα.

06

Κάπως έτσι η εκδρομή έφτασε στο τέλος της και οδεύσαμε προς Βουκουρέστι.

Η επαρχία της Ρουμανίας έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να την εξερευνήσεις όσο περισσότερο μπορείς. Ανακάλυψα μικρά «στολίδια» και είμαι σίγουρη ότι αν το ψάξεις κι άλλο, θα βρεις περισσότερα. Θα το πω για ακόμη μια (και τελευταία) φορά, ότι τα φυσικά τοπία της χώρας ήταν απροσδόκητα όμορφα.