ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

Αν με διαβάζεις, θα γνωρίζεις ότι αγαπώ ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τον πολιτισμό, με μια αδυναμία στο θέατρο, στον κινηματογράφο, και φυσικά στα φεστιβάλ. Το καλύτερό μου είναι να συνδυάζω ταξίδι και πολιτισμό και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω τα τελευταία χρόνια, να δίνεται έμφαση από τους αρμόδιους φορείς και στο κομμάτι αυτό.

Τι εννοώ; Η Ελλάδα δεν είναι μόνο το τρίπτυχο «ήλιος-καλοκαίρι-θάλασσα». Το έχω πει πολλές φορές. Ναι, δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι οι θάλασσές μας, το υπέροχο κλίμα μας και τα πανέμορφα νησιά μας (και όχι μόνο τα νησιά) είναι βασικός λόγος για να την επισκεφθεί κανείς. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός.

Τι καλύτερο, από το να συνδυάζεται όλο αυτό με την ανάδειξη του πολιτισμού μας; Η λέξη «πολιτισμός», άλλωστε, είναι μια τόσο ευρεία έννοια! Πολιτισμός είναι το τραγούδι, τα θρησκευτικά μνημεία, τα αρχαιολογικά μνημεία, οι θεατρικές παραστάσεις, οι εκθέσεις ζωγραφικής. Και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί σίγουρα να βρει αυτό που του αρέσει και αυτό που του ταιριάζει.

Αγ. Παντελεήμων, Φολέγανδρος, φωτογραφία από το Δήμο Φολεγάνδρου
Αγ. Παντελεήμων, Φολέγανδρος, φωτογραφία από το Δήμο Φολεγάνδρου

Τα νησιά των Κυκλάδων είναι μέσα στο κλίμα αυτό! Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο διοργανώνουν ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα και καλούν τους επισκέπτες να τα «αγκαλιάσουν».

Η Ανάφη, η Άνδρος, η Νάξος (την οποία και θα επισκεφθώ σύντομα για τρίτη φορά), η Αντίπαρος, η Μύκονος, η Σχοινούσα, η Σέριφος, η Σαντορίνη, η Δονούσα, η Ίος, η Κέα, η Θηρασιά, η Πάρος, η Ηρακλειά, η Κύθνος, η Κίμωλος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σύρος, η Τήνος, η Μήλος και η Φολέγανδρος πραγματοποιούν διάφορα δρώμενα. Βραδιές γαστρονομίας, βραδιές παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις, ημέρες κινηματογράφου, βραδιές τζαζ και εργαστήρια κεραμικής είναι μόνο κάποια από αυτά.

Κυκλάδες και πολιτισμός
Κυκλάδες και πολιτισμός

Για τη Φολέγανδρο, θα μιλήσω εκτενέστερα. Την έχω επισκεφθεί δυο φορές στο παρελθόν και πρόκειται για ένα στολίδι των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Σίκινο και τη Μήλο, που διακρίνεται για την άγρια ομορφιά του.

Φέτος, λοιπόν, και με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων της συνεργασίας τους, ο Μανώλης Φάμελλος και ο Στάθης Δρογώσης προσκαλούν στην ακουστική τους παράσταση τον Πάνο Μουζουράκη που μόλις κυκλοφόρησε ένα δίσκο σε μουσική και στίχους του Μανώλη. Μαζί τους στο πιάνο ο Παύλος. Όλοι μαζί προσκαλούν εσένα στη συναυλία τους, στις 2 Σεπτεμβρίου, για να σε παρασύρουν στο πιο όμορφο καλοκαιρινό ταξίδι. Πρόσφατα, δε, έλαβε χώρα το Anemi Festival για δεύτερη χρονιά.

01

Παράλληλα, στο νησί θα λάβουν χώρα και άλλα δρώμενα μέσα στον Αύγουστο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα υπόλοιπα αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων.

Ο πολιτιστικός μας πλούτος είναι μεγάλος και η ανάδειξή του πολύ σημαντική. Δεν είναι μόνο ένας τρόπος διασκέδασης, είναι τρόπος ψυχαγωγίας, σκέψης, πνευματικής τροφής. Τον αγαπάμε και τον στηρίζουμε!

Καλές διακοπές, να περάσεις υπέροχα όπου και να είσαι 🙂