ΣΥΒΟΤΑ: ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

ΣΥΒΟΤΑ: ΕΞΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ένα καλοκαίρι πριν χρόνια, μου έγινε η πρόταση για καλοκαιρινές διακοπές στα Σύβοτα. Την είχα απορρίψει, θυμάμαι, σκεπτόμενη «μα τι να κάνουμε τώρα εκεί;» και χωρίς να το ψάξω περαιτέρω. Αυτό αποδείχτηκε μέγα λάθος και ναι, το παραδέχομαι! Το επόμενο καλοκαίρι, λοιπόν, πραγματοποίησα αυτό που είχα αφήσει σε εκκρεμότητα. Πήγα Σύβοτα. Θεσπρωτίας.

Και ανακάλυψα έναν μικρό παράδεισο. Ω ναι! Οι παραλίες, που για εμένα είναι το άλφα και το ωμέγα στην επιλογή μέρους για διακοπές, είναι απλά φανταστικές και εξωτικές. Απίστευτα νερά, καταγάλανα, θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι είσαι στα φιορδ! Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω έτσι τους γραφικούς κολπίσκους. Φιορδ του Ιονίου!

ag.paraskeui
Αγία Παρασκευή

Τα Σύβοτα, που λες, είναι ένα στολίδι της Ηπείρου, ένα παραθαλάσσιο χωριό, όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο του Ιονίου! Βρίσκονται περίπου 25 χλμ νότια της Ηγουμενίτσας και αποτελούν ένα πολύ καλό σημείο για εξορμήσεις!

Πριν πάω στις εξορμήσεις, θα σου μιλήσω για τις παραλίες, φυσικά! Απλά μαγευτικές! Η Μπέλα Βράκα, χαρακτηριστική παραλία, η οποία έχει ρηχά νερά (φτάνουν μέχρι το γόνατο) και από εκεί περπατάς (μέσω της θάλασσας) και φτάνεις σε άλλη παραλία. Δεν είναι οργανωμένη, οπότε να είσαι εξοπλισμένος! Η Μέγα Άμμος, οργανωμένη, θα την βρεις στην κατεύθυνση προς Πέρδικα. Μετά την Μέγα Άμμο, θα βρεις την Μικρή Άμμο.

Μπέλα Βράκα
Μπέλα Βράκα
Μπέλα Βράκα
Μπέλα Βράκα

Η Πισίνα τώρα. Η Πισίνα είναι «όνομα και πράγμα». Βρίσκεται στο νησί του Αγίου Νικολάου και η πρόσβαση είναι εφικτή με βάρκα. Γαλανοπράσινα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, θα σε παρασύρουν με την ομορφιά τους! Αφενός, δεν θα θέλεις να φύγεις και αφετέρου, θα αναρωτιέσαι «μα σε πιο εξωτικό νησί έχω έρθει»;! Ποια Ταϊλάνδη και ποιος ΝτιΚάπριο;!

Πισίνα
Πισίνα

Επίσης, να πας στην Μέγα Ντράφο και στην Αγία Παρασκευή.

s6

Τα Σύβοτα κινούνται σε ήρεμους ρυθμούς, είναι ήρεμο μέρος, ιδανικό για να χαλαρώσεις και να ξεφύγεις εντελώς από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Θα έλεγα ότι η όλη η ομορφιά επικεντρώνεται στις παραλίες και στα υπέροχα εξωτικά νερά.

Και όπως σου είπα και στην αρχή, είναι ένα πολύ καλό σημείο για κοντινές εκδρομές! Ξεκινάμε;

Παξοί- Αντίπαξοι. Βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με το καραβάκι και αποτελούν άλλον έναν «μικρό θησαυρό». Ιδανική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή!

s11

Αντίπαξοι
Αντίπαξοι

Η Πάργα και η πόλη της Πρέβεζας. Η Πάργα έχει νησιώτικη ομορφιά, με γραφικά δρομάκια και ένα επιβλητικό κάστρο. Και με φοβερό ηλιοβασίλεμα!

Πάργα
Πάργα
Ηλιοβασίλεμα στην Πάργα
Ηλιοβασίλεμα στην Πάργα

Από τα Σύβοτα, ακόμη, μπορείς να προσεγγίσεις τον ποταμό Αχέροντα, αλλά και ιστορικά σημεία. Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης, το Μνημείο του Ζαλόγγου, αλλά και τα χωριά Σούλι και Κούγκι.

Μη με ρωτήσεις τι θα φας! Ψάρι φυσικά! Κλασικές καλοκαιρινές αξίες! Άλλα τοπικά προιόντα που μπορείς να δοκιμάσεις ή να πάρεις μαζί σου φεύγοντας είναι το ελαιόλαδο και οι ελιές, το μέλι, η ρίγανη και το κρασί.

s12

Τελευταία πληροφορία! Τα Σύβοτα είναι γνωστά και ως Μούρτος, αφού αυτή είναι η παλαιά ονομασία τους. Το «Σύβοτα» καθιερώθηκε το 1959.

Εμπιστεύσου με και επέλεξε τα Σύβοτα για διακοπές. Θα εκπλαγείς από την φυσική ομορφιά. Τύφλα να έχουν οι παραλίες των Κυκλάδων. Και στο λέω εγώ, που αγαπώ και ξεχωρίζω τα κυκλαδονήσια! Να μην παραλείψω να σε ενημερώσω ότι τα νερά είναι παγωμένα. Παγωμένα όμως. Ιούλιο μήνα.

s13

s14

Να τονίσω, βέβαια, ότι τα είχα επισκεφτεί μέσα Ιουλίου πριν κάποια χρόνια και ήταν σχετικά ήρεμα από κόσμο, και με λογικές τιμές σε φαγητό. Υποθέτω, ότι εάν πας Αύγουστο, θα πρέπει να αναμένεις πολυκοσμία.

Τι λες; Θα τα εξερευνήσεις;!