10+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

10+1 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Όπως θα διαπίστωσες, εάν με ακολουθείς στα social media, ο δικός μου Αύγουστος είχε άρωμα Μέσης Ανατολής. Ναι. Απαρνήθηκα τα νησιά και τις ελληνικές θάλασσες και αποφάσισα να πραγματοποιήσω ένα 11ήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή. Σκέφτηκα, λοιπόν, να σου παραθέσω τα 11 πράγματα που έμαθα μένοντας εκεί, ένα για κάθε ημέρα 🙂

1. Το κλίμα τον Αύγουστο δεν είναι όπως το φανταζόμουν. Είναι πολύ χειρότερο! Δεν είναι τόσο η ζέστη, όσο ο συνδυασμός αυτής με την υγρασία. Να βγαίνεις από ένα κτίριο και το γυαλί σου να θολώνει στο δευτερόλεπτο. Γι αυτό και όλα είναι έτσι «φτιαγμένα» και δομημένα, ώστε να μην έρχεσαι αντιμέτωπος με τη ζέστη. Τι εννοώ; Οι χώροι όλοι είναι-προφανώς- φουλ κλιματιζόμενοι. Επίσης, εάν θελήσεις να πάρεις φαγητό από street food, η διαδικασία είναι η εξής: Παρκάρεις έξω από το μαγαζί, κορνάρεις, ή απλά οι υπάλληλοι βγαίνουν έξω, και σου παίρνουν παραγγελία. Εσύ από το αυτοκίνητο δεν βγαίνεις. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβαίνει και εξαιτίας μιας γενικότερης «ευκολίας» στη ζωή εκεί. Και δεν εννοώ επαγγελματικά. Εννοώ σαν τρόπος και αντίληψη ζωής.

doha3

2. Εάν θελήσεις κάτι από το συνοικιακό grocery, το αντίστοιχο, ας πούμε, μίνι μάρκετ, απλά παίρνεις τηλέφωνο και σε πέντε λεπτά σου έχουν φέρει αυτό που παρήγγειλες. Αυτό μπορεί να είναι ένα σακουλάκι πατατάκια. Μόνο.

3. Εάν θεωρείς ότι η ελληνική οδήγηση είναι «χύμα», που να βρεθείς στη Μέση Ανατολή. Δεξιά λωρίδα και σου αναβοσβήνουν τα φώτα για να φύγεις από τη μέση. Δεξιά λωρίδα. Επίσης, οι πεζοί πετάγονται από παντού. Παντού όμως. Πρέπει να έχεις μάτια και στην πλάτη και τα αντανακλαστικά σου να είναι σε πλήρη λειτουργία. Πάντα.

4. Αυτό βέβαια το ξεχνάς, όταν γεμίζεις με βενζίνη το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου σου και πληρώνεις οκτώ (8) ευρώ. Μπορεί να είναι λογικό και αναμενόμενο, μιας που πρόκειται για τις χώρες του πετρελαίου, ωστόσο, πάντα θα με εντυπωσιάζει.

5. Η «ιεροτελεστία» της Παρασκευής είναι το brunch. Να σου πω εδώ ότι η Παρασκευή και το Σάββατο είναι το αντίστοιχο δικό μας Σαββατοκύριακο. Τα brunch λοιπόν στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνουν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Είναι, για την ακρίβεια, κανονικό φαγητό. Εσύ επιλέγεις την κουζίνα. Για παράδειγμα, μπορείς να επιλέξεις ασιατική κουζίνα στο χ ξενοδοχείο ή ισπανική στο ψ ξενοδοχείο. Είναι λίγο τσιμπημένα στην τιμή, αλλά μπορείς να φας ό,τι θέλεις, όσο θέλεις, συν τα ποτά.

6. Lemon mint. Lemon mint. Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Λεμονάδα με μέντα (και ζάχαρη, εάν το θελήσεις). Το πίνουν συνέχεια, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στο πρωινό, στο μεσημεριανό και στο βραδινό. Είναι κάτι σαν παραδοσιακό ποτό! Πάντα μου άρεσε η λεμονάδα, εκεί την αγάπησα και την αναζητώ πλέον και στην Αθήνα. Αλλά, με mint, δύσκολο να βρεις.

doha4

7. Και χυμοί. Πολλοί και φρέσκοι χυμοί. Υπάρχουν πολλά μαγαζάκια που φτιάχνουν φρέσκους χυμούς και η αλήθεια είναι, ότι ο οργανισμός τους χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την ζέστη.

8. Σεβασμός στα ήθη και έθιμα του τόπου. Όχι, δεν θα βγω με μίνι φούστα να περπατήσω. Στα ξενοδοχεία, ο κόσμος κυκλοφορούσε και πιο «ελεύθερα», αλλά εγώ προσωπικά δεν βρήκα λόγο να φορέσω κάτι κοντό ή μια μπλούζα που να προκαλεί. Έμαθα να σέβομαι όσα πιστεύει ο τόπος που επισκέφτηκα. Άλλωστε, με φιλοξενεί.

9. Αγάπησα ακόμη περισσότερο τις τοπικές αγορές, Souk. Γιατί είναι μέρη συγκέντρωσης των ντόπιων και γιατί εισπνέεις, πραγματικά, άρωμα ανατολής!

doha1

doha2

10. Θα βρεις ενδιαφέρουσα την αραβική αρχιτεκτονική, αντιπροσωπευτικό κομμάτι της οποίας βλέπεις σε κάθε Τζαμί.

doha6

11. Έμαθα να μην μου κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση η μπούρκα και όσα αυτή αντιπροσωπεύει. Σύμβολο καταπίεσης, σίγουρα. Αλλά, αξίζει να διαβάσεις λίγο και να ενημερωθείς γιατί ακόμη οι γυναίκες στη Μέση Ανατολή φορούν μπούρκα. Είναι πολύ σύνηθες να συσχετίζεται το Ισλάμ με την καταπάτηση της δημοκρατίας και των ελευθεριών του ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε, ότι μέχρι και σχετικά πρόσφατα, και άλλες θρησκείες θεωρούνταν εμπόδιο για τη δημοκρατία. Συνεπώς, θα ήταν σκόπιμο να αναζητήσεις (και να αναζητήσουμε) την πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τον καθοριστικό ρόλο/ επιρροή που έπαιξαν/ άσκησαν οι ξένες δυνάμεις σε αυτήν.

12. Βάζω και ένα τελευταίο, bonus! Καταπληκτικό φαγητό. Εάν είσαι ανοιχτός σε νέες γεύσεις, θα απολαύσεις φαγητό! Ινδικό, κινέζικο, ισπανικό, βέλγικο, ταϊλανδέζικο είναι κάποιες από τις κουζίνες που θα γευθείς! Δεν πρόλαβα να δοκιμάσω γεύσεις από Αιθιοπία και Αρμενία. Την επόμενη φορά 🙂

doha5

Εσύ; Σε ποια μέρη της Μέσης Ανατολής έχεις πάει;